247

De koude periode komt eraan: hoe voorkomt u klachten met diesel?

Welke actie kunt u zelf ondernemen om onnodige productproblemen te voorkomen?

Bij lage buitentemperaturen kunnen tijdens een koude periode problemen ontstaan met verstopte brandstoffilters. Welke acties kunt u zelf ondernemen om problemen te voorkomen?

Achtergrond

Diesel heeft de eigenschap om bij lage temperaturen te kristalliseren (bevriezen). Diesel is een mengsel van bepaalde stoffen. Daarom bevriest het niet op één bepaalde temperatuur, maar ontstaat er eerst vlokvorming (het zogenaamde Cloud Point).

Hoe verder de diesel afkoelt, hoe meer vlokken er ontstaan en uiteindelijk bevriest het product. Het brandstoffilter raakt verzadigd en verstopt. Wordt er gebruik gemaakt van een absorptiefilter, dan is de kans op verstopping nog groter.

De overheid legt de branche de verplichting tot bijmengen van bio op. Het verplichte percentage zal ook in 2019 verder stijgen. Ook in de winter zullen de raffinaderijen consequent een aanzienlijk percentage bio moeten bijmengen om aan de jaarlijkse verplichting te kunnen voldoen.

Good housekeeping

De leveranciers zorgen ervoor dat de zomerkwaliteit van de diesel overgaat via een intermediate kwaliteit (1-10 tot 15-11) naar een winterkwaliteit (16-11 tot 28-2) van het product. Daarmee beschermen zij het product tegen vlokvorming en bevriezing. N.B.: Vlokvorming ontstaat vanaf -5 graden Celsius.

Periode

Data

Cloud (vlokvorming)

CFPP (bevriezing)

Zomer

15 april – 30 september

4

-5

Intermediate

1 oktober – 15 november

1 maart – 14 april

0

-11

Winter

16 november – 28 februari

-5

-20

Zelf moet u als eindgebruiker zorgen voor zogenaamde good housekeeping. Het is heel belangrijk om uw tank regelmatig te controleren op de aanwezigheid van water (bacteriegroei floreert bij de aanwezigheid van water en veroorzaakt verstopping van filters). Waar moet u dan zeker aan denken:

Voorzorgsmaatregelen

  • -          Overtuig uzelf ervan dat u uitsluitend winterdiesel gebruikt
  • -          Wees extra alert op de aanwezigheid van water en vervuiling in alle tanks
  • -          Verhoog de frequentie van de reiniging van uw filters
  • -          Gebruik de juiste filters (geen hydrosorb)

Ontstaan er toch problemen? Neemt u dan contact met ons op via 0344-614734 en vraag naar Aron Laponder (bedrijfsleider).

Met deze voorzorgsmaatregelen hopen wij eventuele klachten tot een minimum te kunnen beperken. Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Neemt u dan contact op met Aron Laponder (bedrijfsleider) via 06-10278642 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Akkoord